Kouzelné bylinky v naší kuchyni
Málokdo z nás si dovede představit vaření a pečení bez použití čerstvých nebo sušených bylinek. Jsou nepostradatelnou součástí pokrmů, dodávají jim chuť i aroma. Navíc mají velmi kladný vliv na naše zdraví. Posílí imunitu a pozitivně vlivňují naší duševní pohodu. Nejsou náročené na pěstování, tak i začátečník si s pěstováním hravě poradí. Představíme Vám pár bylinek a jejich využití, které v kuchyni jistě rádi oceníte.
► Majoránka
V kuchyni se používá jak čerstvá tak sušená, například do uzenin a játrových paštik, do polévek, do nádivek a do gulášů. Pěstuje se také pro své léčebné účinky. Z kvetoucích vrcholů majoránky můžeme připravit čaj při nachlazení a bolestech hlavy. Pokud budete při bolestech zubů žvýkat lístky čerstvé majoránky, dočasně se Vám uleví.
► Meduňka
Je bylinka s citrónově medovou vůní. Výborně doplňuje chuť zmrzlin, ovocných salátů, pudinků a nápojů. Můžeme ji uplatnit všude, kde používáme citrónovou šťávu. Lístky jsou vhodné i na zdobení. Bylinka také působí léčebně na nespavost, bušení srdce, podporuje trávení a napomáhá zahnat migrénu. Pomocí obkladů z meduňky urychlíme hojení případných zhmožděnin.
► Bazalka
Je bylinka velmi oblíbená pro svoji výraznou chuť. Čerstvé lístky bazalky uplatníme hlavně v italských jídlech. Je velmi vhodné jí použít do salátu, na pizzu a do různých omáček. Špatně se suší, a proto doporučujeme lístky obrat a dát do sušičky nebo lístky nasekat a nechat zamrazit. Působí léčebně na trávení a zklidňuje ledviny.
► Pažitka
Pěstuje se pro sklizeň listů. Použiváme jí pouze v syrovém stavu, jelikož tepleným zpracováním ničíme vitamíny a bílkoviny. Můžeme jí ovšem zamrazit a použít tak i v zimě. Čerstvou i zmrazenou dáváme do hotových polévek, omáček, k tvarohu, pomazánkám nebo do omelet.
► Petržel
Používáme nať i kořen. Obsahuje velké množství vitaminu C a železa. Přidává se do polévek, salátů, k vaječným, bramborovým a rybím pokrmům. Má jemnou aromatickou chuť a nať a nať svěží i dekorativní vzhled. Petržel můžeme sušit i zamrazit.
► Koriandr
V kuchyni používáme ke kořenění luštěnin, polévek, bramborových jídel, zavařenin a do chlébů. Kořen koriandru je součástí směsi kari. Léčebně působí proti nadýmání a masti zmírňují bolesti kloubů.
► Tymián
Velmi oblíbená bylinka pro svoji výraznou chuť a vůni. Hojně se používá především v italské a francouzské kuchyni. Bývá součástí směsí koření na ryby a zvěřinu. S oblibou ji používáme při přípravě některých omáček, luštěninových, jídel, rybích a zvěřinových pokrmů, sekaných mas, zeleninových pokrmů a salátů. Alergických potížích Vás zbaví pití teplého nálevu z tymiánu.
► Kopr
Používáme pro přípravu jídel z okurek. Dobře se hodí k rybám nebo pokrmům z brambor a vajíček. Studeným omáčkám dopřávápikantní chuť. Vyzrálé natě se semeníky se pak používají při nakládaní zeleniny (okurky, cukety). Semena kopru mají vysoký obsah železa.
► Šalvěj
Je silně aromatická bylina. Má velmi výraznou chuť a proto používáme jen několik lístků. Je velmi vhodná do drůběží nádivky, při přípravě skopového a jehněčího masa, ryb a karbanátků. Čaj ze šalvěje zklidňuje kašel a rymů a snižuje pocení.
► Pelyněk
V kuchyni se používá jako čerstvé či sušené koření na kuře, vepřové a skopové maso, do polévek či k přípravě estragonového octa. Také je v hodný k ochucení koláčů, tvarohu, majonéz a salátů. Používá se v malém množství jak sušený, tak i čerstvý. Do pokrmů doporučujeme přidávat těsně před jídlem, protože rychle uvolňuje aromatické látky.
► Libeček
Velmi oblíbené koření pro své silné aroma. Je ideální ho použít do polévek a omáček. Ochutí při vaření bramobr a luštěnin. Je také velmi vhodný do salátů, mletých mas, pomazánek, bylinkového másla.
► Rozmarýn
V kuchyni ho nejčastěji používáme do marinád při grilování masa. Dodá nádherné aroma i omáčkám, polévkám, zelenině a sýrovým pokrmům. Koření při vaření používejte s rozvahou, je velmi silné. Silná chuť rozmarýnu se nezničí ani dlouhým vařením.
Bylinky považujme za dar. Můžete je pěstovat jak na zahrádce tak i na parapetu okna. Vzpomeňte si na ně při každém vaření. Nezapomínejte však, že i bylinky je třeba používat s mírou. Všechno koření je pouze k dochucení. Použitím nesprávných bylinek můžete připravované jídlo pokazit.